Afstand woon-werkverkeer neemt alleen maar toe

Afstand woon-werkverkeer neemt alleen maar toe

De afstand die we naar ons werk afleggen is de afgelopen decennia gestegen, zo blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Werkenden verplaatsten zich het vaakst van Utrecht en Den Haag naar Amsterdam en vanuit de provincies Noord-Brabant en Gelderland naar de Randstad. Vooral hoogopgeleiden en mannen leggen grote afstanden af naar hun werk. Vooral de gemiddelde afstand in het woon-werkverkeer nam toe: van gemiddeld 14,6 kilometer naar 19 kilometer. Tegenwoordig pendelt één op de drie werkenden tussen verschillende steden. Thuiswerken lijkt populair, maar in de praktijk beperkt zich dat tot af en toe een dagje vanuit huis werken als dat zo uitkomt, of wanneer er bijvoorbeeld een OV-staking is.

Nadelen

Dat we gemiddeld steeds langere afstanden naar ons werk zijn gaan afleggen, kan voor mentale problemen zorgen. “Hoe minder regie mensen hebben over hun situatie, hoe minder gelukkig zij zich voelen”, zegt arbeidspsycholoog Floris van Emmerik. Ook de meer en langere files en een tekort aan zitplaatsen in het OV kunnen tot frustraties leiden.

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.