20 februari 2020

Afstand woon-werkverkeer neemt alleen maar toe

Vragen?

Heb je vragen? Je kunt contact opnemen met een van onze medewerkers

De afstand die we naar ons werk afleggen is de afgelopen decennia gestegen, zo blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Werkenden verplaatsten zich het vaakst van Utrecht en Den Haag naar Amsterdam en vanuit de provincies Noord-Brabant en Gelderland naar de Randstad. Vooral hoogopgeleiden en mannen leggen grote afstanden af naar hun werk. Vooral de gemiddelde afstand in het woon-werkverkeer nam toe: van gemiddeld 14,6 kilometer naar 19 kilometer. Tegenwoordig pendelt één op de drie werkenden tussen verschillende steden. Thuiswerken lijkt populair, maar in de praktijk beperkt zich dat tot af en toe een dagje vanuit huis werken als dat zo uitkomt, of wanneer er bijvoorbeeld een OV-staking is.

Nadelen

Dat we gemiddeld steeds langere afstanden naar ons werk zijn gaan afleggen, kan voor mentale problemen zorgen. “Hoe minder regie mensen hebben over hun situatie, hoe minder gelukkig zij zich voelen”, zegt arbeidspsycholoog Floris van Emmerik. Ook de meer en langere files en een tekort aan zitplaatsen in het OV kunnen tot frustraties leiden.

vorig artikel
volgend artikel

meer nieuws van Fourstar

De regio’s en teams van FourstaR

De teams van FourstaR zitten verspreid over heel Nederland. Benieuwd waar wij allemaal zitten?

De unieke werkwijze van FourstaR

FourstaR is gespecialiseerd in begeleiding en biedt maatwerk tijdens ieder traject. Lees hier meer!

Nieuwsgierig
geworden?

FourstaR levert maatwerk en kan indien nodig diverse diensten inzetten om uw werknemers of verzekerde succesvol te begeleiden. Nieuwsgierig?

“We zien re-integratie als ‘werken met mensen door mensen’. Omdat we geloven dat er een plek is op de arbeidsmarkt voor iedereen in Nederland. Dat is onze drijfveer.”

Serena Praet - Directeur FourstaR

Fourstar werkt trots samen met: