Een tussenstap is soms nodig om te komen waar je wil zijn

Een tussenstap is soms nodig om te komen waar je wil zijn

Soms lijkt er geen einde te komen aan de ziektewet. Dat dacht officemanager Merel uit Den Haag ook toen ze ruim twee jaar geleden door omstandigheden ziek thuis kwam te zitten. Totdat het UWV haar een Werk-Fit traject aanbood en ze in contact kwam met Livia Thodé, coach bij FourstaR. Sindsdien kan ze haar geluk niet op. 

Livia zal het niet snel vergeten: “Ondanks dat ik wist dat Merel een zware tijd achter de rug had, vond ik haar heel sterk overkomen.” Tijdens dit soort trajecten onderzoekt FourstaR wat iemand nog wél kan en wat er nodig is om weer te kunnen gaan werken. Al is het aangepast of onbetaald. Dat betekent naast coaching vaak ook training. Merel kreeg de kans te onderzoeken waar haar passie ligt en kon haar zelfvertrouwen weer opbouwen in een werktraject. 

Coach worden
Diep in haar hart wist Merel best wat ze wilde: coach worden. Ze was altijd al degene die bemiddelde bij ruzies. Livia: “Ik hoor wel vaker van cliënten die een positieve coaching ervaring hebben gehad dat ze coach willen worden, maar vaak ontbreken de kwaliteiten en competenties daarvoor. Maar goed, je moet het mensen gunnen om hun eigen pad te bewandelen.”

Vertrouwen
Livia denkt terug: “Bij Merel had ik er alle vertrouwen in dat ze een goede coach zou kunnen zijn. We zagen elkaar een half jaar lang om de drie weken dus heb haar goed leren kennen. Ik stelde mezelf de vraag of ik door haar gecoacht zou willen worden. Het antwoord was volmondig ‘ja’.”
Livia en Merel voerden gesprekken en deden testen. Merels werk- en denkniveau gaf mooie resultaten en ook op ondernemerschap en coaching kwaliteiten scoorde ze goed. “Ook al had ze de papieren er niet voor: We hebben vol ingezet op een functie als coach.”

Gedegen feedback
Merel solliciteerde zich suf en steeds mocht ze op gesprek komen. Ze werd keer op keer afgewezen, maar dankzij de gedegen feedback zag je haar groeien. Ze liet zich niet uit het veld slaan. “Misschien was ze nog niet goed genoeg genezen om anderen te kunnen helpen, maar ze ging door. Ze wist dat haar tijd zou komen.” 

Volwaardig coach
Haar Werk-Fit traject liep na een half jaar af. Verlenging was niet nodig, want Merel wist heel goed haar eigen boontjes te doppen. Livia tipte haar nog om te solliciteren naar een vrijwilligersfunctie als coach bij Vluchtelingenwerk zodat ze ervaring op kon doen. Ze kreeg de functie en binnen drie weken had ze al iemand succesvol verder geholpen. Dankzij deze ervaring nam het UWV haar aan. “Ze kreeg een pittige procedure en een flink assessment, maar het lukte haar. Ze volgde trainingen en cursussen en ze is nu een volwaardig coach,” vertelt Livia trots. 

Ervaringsdeskundigheid
“Mooi om te zien dat iemand zonder diploma’s toch een passie kan volgen en een diepgewortelde wens blijft nastreven. Ervaringsdeskundigheid is goud waard. Zij heeft van nature de skills die ze nodig heeft voor het coaching vak”. Livia durft te zeggen: “Ze is ervoor in de wieg gelegd.”

Begeleiding, coaching en samenwerking
Merel en Livia hebben contact gehouden na het Werk-Fit traject dat het UWV aanbood. “Merel houdt me eens in de zoveel tijd kort op de hoogte en blijft me bedanken voor de begeleiding, coaching en samenwerking. Daar doe je het voor,” besluit Livia. 

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.