FourstaR trekt nieuwe arbeidsdeskundige aan

FourstaR trekt nieuwe arbeidsdeskundige aan

FourstaR heeft sinds kort een eigen arbeidsdeskundige in dienst. John Smael is de aanwinst. Een pre voor de cliënten van FourstaR, maar vooral ook voor de interne collega’s die de afgelopen maand al heel wat vragen over ingewikkelde casuïstiek op zijn bordje hebben gelegd. 

John is een mensen-mens die anderen graag verder helpt. Het is zijn taak als arbeidsdeskundige om te onderzoeken of alle re-integratiemogelijkheden voldoende worden benut. Hij kijkt op basis van een Functionele Mogelijkheden Lijst van de bedrijfsarts wat de werknemer nog wél kan. Denk aan: hoe lang een werknemer kan staan en hoe ver kan hij of zij reiken. Maar ook ‘Hoe is de sfeer op het werk, hoe steekt de organisatie in elkaar, welke processen zijn er en hoe past de functie daarin.’ Dat doet hij met verve. 

Objectieve arbeidsdeskundige

“De werkgever kiest voor een arbeidsdeskundige. Maar hier geldt niet ‘wie betaalt, bepaalt’. Ik sta tússen de werkgever en werknemer in. Ben objectief. Soms gaat een van de partijen op zoek naar de ruimte die er bij mij niet te vinden is. Werkgever of werknemer mag natuurlijk wel op feiten reageren, maar verder is wat ik opschrijf, wat het is. Ieder arbeidsdeskundig rapport komt tot stand door een gedegen onderzoek.”

Re-integratie belemmerende factoren

John moet werken volgens de regels van de Wet verbetering Poortwachter. “Maar daar begin ik natuurlijk niet mee als ik met een cliënt zit. Soms denken mensen dat ze nooit meer ‘hoeven’ te werken of dat ze geen werk meer aan kunnen. Zo zit het vaak niet. Ik ben ook re-integratie adviseur en kijk altijd verder. Ik besteed bijvoorbeeld ook aandacht aan ‘re-integratie belemmerende factoren’. Bijvoorbeeld schulden, problemen met kinderen of pesten op het werk. Daarnaast probeer ik te achterhalen wat iemand nu écht wil. Wat zijn bijvoorbeeld de hobby’s van een cliënt?”

Helpen

Wat dat betreft heeft John zelf van zijn hobby z’n werk gemaakt. Mensen helpen, loopt als rode draad door z’n leven. Zo was hij onder andere voorzitter van de dorpsraad, voorzitter van de plaatselijke voetbalclub en teammanager van het beachsoccer team. Hij kookte voor een paar gezinnen in zijn dorp toen de Voedselbank onvoldoende kon verdelen en is de eerste persoon die je kunt bellen als je hulp nodig hebt bij verhuizingen of inzamelacties.

Personeel en Arbeid

John is een bezig baasje, dat staat vast. Hij begon ooit als beveiliger in een ziekenhuis. In die functie had hij het vooral druk als lid van de OR. Uiteindelijk was dit de basis voor zijn functie die hij later vervulde als stafmedewerker arbo. Hij maakte onder meer voorlichtingsfilmpjes met voetbalsupporters om verpleegsters te trainen hoe om te gaan met agressie op de werkvloer. Zijn leidinggevende was psycholoog en verliet de zaak. Ze vroeg John mee. “Op de een of andere manier kan ik het goed vinden met psychologen,” lacht hij. “Ik werd verzuim- en re-integratieadviseur. Dat kon gelukkig met mijn OR-ervaring. Al haalde ik wel nog even mijn hbo Personeel en Arbeid,” denkt hij terug. 

Koesterpas

In die tijd werd de Wet verbetering Poortwachter ingevoerd. Werkgevers moesten vanaf dat moment langdurig zieke medewerkers zo snel mogelijk aan het werk te zien krijgen. Dat vroeg om een andere visie. “Ik heb toen vanuit mijn werk de Koesterpas ontwikkeld om werkgever en werknemer hierbij te helpen. Dit mondde uit in Koestergolf, Koesterchef, Koesterdance, Koesterchallenge en nog veel meer varianten die ik in mijn vrije tijd doorzette om vitaliteit te bevorderen en eenzaamheid te voorkomen.”

Veilig en vertrouwd

In 2019 volgde John de opleiding tot arbeidsdeskundige en kwam hij bij de arbeidsdienstverlener van FourstaR te werken. Toen hij in contact kwam met een cliënt van FourstaR en op de site keek, zag hij een vacature voor arbeidsdeskundige. Echt iets voor hem. Hij nam contact op met adjunct-directeur van FourstaR Serena Praet en het voelde direct veilig en vertrouwd. “Zij is psycholoog. En zoals gezegd, daar heb ik vaak een klik mee.”

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.