Iets voor jou, de stap naar zelfstandig ondernemerschap?

Iets voor jou, de stap naar zelfstandig ondernemerschap?

Thuiswerken tijdens de coronapandemie zorgt bij veel mensen voor bewustwording. Over wonen, relaties, maar zeker ook over werk. Doe jij wat je wilt of is het tijd om bepaalde stappen te zetten.

Door de loopbaancoaching die de overheid aanbiedt in deze verwarrende tijd, valt het loopbaancoach van FourstaR, Agnes Meijboom op dat veel 40-plussers de stap naar zelfstandig ondernemerschap overwegen.

Ondernemerscapaciteiten
Behalve vanuit loopbaancoaching melden veel mensen zich bij Agnes omdat ze niet weten wat ze willen. Vanuit een arbeidsmarktscan of persoonlijkheidstest komen er ondernemerscapaciteiten naar boven drijven. Laat dat nu net Agnes haar passie zijn: mensen begeleiden naar een eigen bedrijf. Binnen FourstaR verzorgt zij vaak de workshop ‘zelfstandig ondernemen’.

Meer tijd om aan jezelf te werken
“Dat veel mensen zoekenden zijn, merk ik ook aan het animo van competentiegericht coachen wat FourstaR aan werknemers aanbiedt in overleg met hun werkgevers. Het opleidingsbudget mag nu ook aan coaching besteed worden en dat vindt gretig aftrek,” weet ze. “Mensen die normaal gesproken een uur aan reistijd kwijt waren, gebruiken deze tijd nu om aan zichzelf te werken, te onderzoeken waar ze energie van krijgen.” 

Drang naar co-creatie
Je werk ziet er nu eenmaal anders uit als je elkaar niet face-to-face ontmoet en dat zet je aan het denken. Omdat veel bedrijven na corona anders gaan werken en bestaande werkwijzen na corona op de schop gaan, lijkt er een extra luikje open te gaan bij werknemers. Daar komt bij dat we steeds meer projectmatige opdrachten voorbij zien komen waarbij verschillende expertises van buitenaf ingevlogen worden. Door de drang naar deze co-creatie is het pad naar zelfstandig ondernemerschap een populaire op dit moment.

Het verschil maken
Het is spannend om voor jezelf te beginnen. Een eigen bedrijf opstarten, is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Agnes: “Er zijn honderdduizend redenen om iets níet doen. Heerlijk om uit te zoeken waarom iemand iets wil, waarom juist hij of zij het verschil gaat maken, hoe dit persoon het ondernemerschap gaat aanvliegen, waar de beperkende factoren zitten en hoe ik kan helpen bij hun hulpvraag.”

Uitgaan van eigen kracht
Ondernemen is eigen verantwoordelijkheid nemen voor onder meer je verdienmodel. “Als ik voorreken wat er allemaal aan kosten en belastingen van een uurtarief afgaat, haken de eerste ondernemers in spé vaak al af. Dat is ook prima, want een reëel beeld is belangrijk. Ik zet starters zo veel mogelijk in één workshop bij elkaar zodat ze van elkaar kunnen leren. Je ziet dan dat ze soms onzeker worden omdat iemand anders al veel verder in de voorbereiding is of beter of bekender is binnen een bepaalde omgeving of branche. De vraag: ‘kijk je naar de ander of ga je uit van je eigen kracht?’ doet dan al wonderen.”

Regie in eigen hand
Wat iemand uiteindelijk gaat doen, maakt mij niet uit. Als ze maar iets doen waar ze behalve een goede boterham ook plezier en zingeving uit krijgen. “Ik help ze door de juiste vragen te stellen, om ze na te laten denken over wat ze écht willen en hoe ze er gaan komen. Ik geef ze handvatten om de regie in eigen hand te nemen.” Agnes legt uit waarom dit voor velen moeilijk is. “Ons brein maakt zelf vaak denkbeeldige belemmeringen en overtuigingen die waarheid worden in het brein van mensen. Hierdoor gaan ze een gesprek met een werkgever niet aan.”

Durf keuzes te maken
Agnes tipt: “Vraag een werkgever gewoon eens wat de mogelijkheden zijn om minder te gaan werken en ruimte te krijgen om het eigen ondernemerschap uit te bouwen. Gooi het open. Vaak zie je prachtige situaties ontstaan waarbij een werknemer steeds een dag minder in loondienst werkt en steeds meer als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat. Een werkgever is vaak best bereid mee te werken. Maar denk niet in beperkingen. Neem zelf de leiding en durf keuzes te maken. Volg je hart en geloof in jezelf.” 

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.