Jongvolwassenen lopen vast! Waar kunnen ze heen?

Jongvolwassenen lopen vast! Waar kunnen ze heen?

COVID heeft invloed op ons allemaal. Aan aandacht voor ouderen en jonge kinderen geen gebrek, maar de jongvolwassenen zijn tussen wal en schip geraakt. Juist vanaf de leeftijd van 18 jaar is goede begeleiding cruciaal voor de verdere ontwikkeling.

Toegegeven: Jongeren lijken niet veel nodig te hebben. Hangend op de bank met een telefoon in de hand, kunnen ze hele dagen vullen. Psycholoog bij FourstaR Serena Praet: “Een deel is straks prima in staat dit passieve gedrag om te zetten in studie, werk en socializen. Kortom: leven. Maar de grootste groep gaat moeite krijgen om van de bank af te komen. Zij zijn té lang zonder perspectief inactief geweest. De onzekerheid, de angst en de spanning heeft te lang geduurd en is ín ze gaan zitten. Daar gaat iedereen anders mee om, maar ik maak me grote zorgen.”

Code zwart
Jongvolwassenen vanaf 18 jaar zijn vaak net een studie gestart, hebben nieuwe vrienden gemaakt en hebben een leuke bijbaan gevonden. De wereld behoort op die leeftijd aan je voeten te liggen. Helaas is het tegendeel waar, met alle gevolgen van dien. Dat merkt Serena dagelijks in de praktijk. “Jongvolwassenen lopen vast en ze kunnen nergens heen. Bij het CJG, de GGD en de GGZ is het code zwart. Wie vangt deze leeftijdsgroep op?”

Ongezonde situatie
Het onbezorgde toekomstbeeld dat ze hadden, is veranderd. De studentenkamer is opgezegd. In plaats van in de kroeg te hangen, verliefd te worden en te dollen met vrienden, zitten ze weer bij hun ouders thuis. Veelal binnen. Een ongezond situatie natuurlijk. Zeker omdat het ook voor ouders een beangstigend tijd is. Zij hebben ook hún zorgen.

Depressie
Zoals COVID effect kan hebben op zo’n beetje alle lichaamsfuncties, is dit virus ook niet zuinig met gevolgschade. “We zien nu al gevolgen op het gebied van inkomen, opleiding, persoonlijke relaties, de financiële situatie en een logisch gevolg: de mentale gesteldheid. Maar dat zie je vaak niet aan de buitenkant. Jongvolwassenen hebben immers geleerd dat alles rozengeur en maneschijn moet zijn, net zoals ze dat gewend zijn van de socials waar ze mede door de verveling heel wat uren per dag rondhangen. Ondanks dat er volop gedeeld wordt, zijn depressies helaas nog steeds een groot taboe.”

Luisterend oor bieden
Serena vermoedt dat de grootste gevolgen van deze heftige tijd niet direct ná corona zichtbaar zijn, maar juist ver erna. “Als we het niet meer verwachten.” Daarom vindt ze het belangrijk dat de groep van 18 tot 27 jaar nú gesprekken moet voeren met mensen die daar verstand van hebben. “Het zou ‘onze toekomst’ een hoop ellende besparen. Wij stellen als psychologen, coaches en consulenten de juiste vragen, weten jongvolwassenen op de juiste manier te triggeren. Vaak zie je dat alleen al een luisterend oor of een coaching gesprek een enorm verschil maakt. Het is belangrijk dat ze kunnen vertellen hoe zij zich voelen en wat de situatie waarin ze zitten met ze doet.”

Voorportaal van de GGZ
De psychologen, consulenten en coaches van FourstaR geven duiding aan wat deze tijd betekent en hoe jongvolwassenen weer plezier kunnen beleven aan het leven. “Wij hebben de tools om te kijken waar ze energie van krijgen, wat ze graag doen, wat bij ze past. Alleen al die zelfkennis, doet wonderen in de bovenkamer. Ik wil niet zeggen dat FourstaR dient als voorportaal van de GGZ, maar het is belangrijk dat professionals op tijd naar deze doelgroep luisteren.”

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.