Tips voor hybride werken

Tips voor hybride werken

Sinds de coronapandemie heeft thuiswerken een vlucht genomen. Het lijkt een blijvertje dat we plaats- en tijdonafhankelijk werken. Is jouw organisatie klaar voor hybride werken?

Hybride werken vraagt op de eerste plaats om goede hardware en software. Maar al snel daarna is het belangrijk om manieren te zoeken om feeling met elkaar te houden zodat het werkgeluk niet ongemerkt in het gedrang komt. 

 

10 tips om succesvol hybride te werken 

 • Geef vertrouwen
  Bij hybride werken draait alles om flexibiliteit. Afhankelijk van de werkzaamheden die uw medewerkers gepland hebben, kiezen ze zelf een locatie die daar het beste bij past. Spreek goed af wat u van ze verwacht en blijf evalueren hoe het gaat.
 • Plan een vast overlegmoment in
  Geef aan welk resultaat u0 verwacht van een medewerker en houdt eens per week vinger aan de pols om te kijken waar eenieder staat. Plan desnoods aan het begin van de week een gezamenlijke (online) weekstart of eindig de week gezamenlijk.
 • Stimuleer voor iedereen minimaal 1 kantoordag
  Misverstanden liggen op de loer als je elkaar weinig face-to-face treft. Het is belangrijk elkaar af en toe in de ogen te kunnen kijken. Onderling fysiek contact draagt bij aan de teamspirit. Plan af en toe (in groepjes) gezamenlijke kantoordagen.
 • Houd elkaar op de hoogte
  Waar werknemers vaak iets op de wandelgang vernemen, kunnen zij door thuiswerken cruciale informatie missen. Zorg dat u iedereen op de hoogte houdt zodat iedereen weet wat er speelt en zich gehoord voelt.
 • Stimuleer onderling contact
  Stimuleer sociale contacten met collega’s. Stel gezamenlijke lunchafspraken of wandelingen voor mensen die vlakbij elkaar wonen. 
 • Voorkom te lang laptop-uren
  Stimuleer tussentijdse beweging. Voordat je het weet, zitten medewerkers te lang achter elkaar achter de laptop met alle klachten van dien. Ondanks dat werknemers tussendoor ook privé dingen doen ‘in de baas z’n tijd’, werken ze thuis effectiever en merkt u als werkgever niets van die extra pauzes.
 • Organiseer een goede share
  Zorg dat iedereen documenten deelt op een share. Dit vergemakkelijkt het samenwerken op afstand.
 • Let op wie je aanneemt
  Een werknemer die regelmatig thuis werkt, moet zichzelf kunnen motiveren en moet veerkrachtig zijn. Selecteer hierop bij een sollicitatiegesprek.
 • Houdt elkaar in de gaten
  Op het werk valt het op als het niet goed gaat met een medewerker. Je ziet (en ruikt) het als iemand zichzelf niet goed verzorgt. Online is dat lastiger. Blijf oprecht geïnteresseerd in elkaar en maak de voortekenen van een burn-out bespreekbaar.
 • Boek een coach
  Sommige leidinggevenden vinden het lastig om werknemers te vertrouwen. Heeft u het gevoel dat u de controle kwijt bent en ervaart u daardoor stress? Het is écht geen schande om in gesprek te gaat met een coach. Neem gerust contact op met FourstaR voor een vrijblijvend gesprek!

Goed werk-privé balans
Als u goed voorbereid bent op hybride werken, zult u tevreden medewerkers hebben met een goede privé-werk balans. Waarschijnlijk zijn ze productiever, terwijl u bespaart op kantoorruimte en reiskosten. Iedereen blij!

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.