Hoe vind je de juiste werkplek?

Hoe vind je de juiste werkplek?

Komt je baan te vervallen? Bevalt je werk je niet meer? Is je werk te zwaar of wil je je plaats op de arbeidsmarkt herontdekken? Er zijn redenen genoeg om een loopbaantraject op te starten. Waar krijg jíj energie van? Wat past bij jou? Competentiegericht coachen is dé manier om de juiste werkplek te vinden. 

Competentiegericht coachen
Het is heel verhelderend om je loopbaan onder de loep te nemen. “Ik kom regelmatig mensen tegen die diep in hun hart helemaal niet happy zijn met hun job. Doodzonde, want het is een groot deel van je leven,” weet Josje Brekelmans. Zij is coach bij FourstaR en volledig thuis in competentiegericht coachen. Zij onderzoekt samen met werknemers wat iemand nou écht wil en kan op werkgebied. “Ieder traject is anders,” weet ze.

Heft in eigen hand
Mensen hebben de neiging om te blijven hangen in een functie waar ze niet gelukkig zijn. Vanwege de zekerheid van het salaris, maar ook door de onzekerheid dat ze geen alternatief hebben. En die hebben ze nu juist wél. Het is onderzoeken waar de competenties liggen en waar iemand zich gelukkig bij voelt. Een functie aanpassen of van baan/functie veranderen is nodig als iemand geen werkgeluk ervaart. Vaak zie je namelijk dat het ongenoegen op het werk zich uiteindelijk ook privé doorzet. Daarom is het belangrijk om het heft in eigen hand te nemen en het ‘probleem’ te bespreken met de werkgever. Deze ziet je namelijk ook graag gelukkig en helpt over het algemeen graag mee

Voldoening
De ontevredenheid opengooien, vraagt om lef. Maar wees niet bang, de werknemer staat er niet alleen voor. Samen met een coach kijk je waarom je niet gelukkig bent op het werk, welke elementen de grootste stoorzenders zijn, wat je graag zou willen en waar je wél voldoening en energie uithaalt. “Soms is het goed om gewoon eens te solliciteren om te ontdekken wat de waarde op de arbeidsmarkt is. Het geeft inzicht in wat je nog nodig hebt om ergens te komen,” weet Josje. “Het komt ook weleens voor dat iemand na een traject competentiegericht coachen met bepaalde aanpassingen in de huidige functie eigenlijk best goed blijkt te zitten.”

Werkgeluk voor iedereen
Het is volgens Josje helemaal niet vreemd dat zoveel mensen twijfelen aan het werk dat ze doen. “Vaak is een functie gekozen omdat deze aansloot bij de richting van een studie die iemand gedaan heeft. Jij verandert, de wereld verandert.” Waar je vrienden misschien niet wil belasten met je verhaal dat je niet gelukkig bent in je werk, mag je dat bij Josje wél doen. Graag zelfs. Zij ziet wat competentiegericht coachen kan brengen en gunt iedereen een gelukkige werkplek. “Laatst kreeg ik een LinkedInberichtje van een persoon die ik 7 jaar geleden begeleidde. Hij wilde laten weten dat het goed met hem gaat en dat hij nog steeds gelukkig is in het werk dat hij nu doet. Daar doe ik het voor.”

De nieuwe jij
Jongeren kijken tegenwoordig veel meer naar kwaliteit van leven. Ze stemmen werk af op hun privéleven en niet andersom. Het is ongelooflijk belangrijk dat je werk en privé goed in balans hebt. Wist je dat je studiebudget ook kunt inzetten voor loopbaanbegeleiding? Josje tipt: “Gebruik deze mogelijkheid als je geen werkgeluk ervaart. Belangrijk, want als je verzuimt wegens loopbaanproblematiek gaat automatisch de Wet Verbetering Poortwachter in werking en dat is bij een loopbaankwestie niet de juist weg naar verbetering.”
Meld je dus niet ‘ziek’, maar pak de regie over je carrière en neem contact op met Josje voor een loopbaancoaching. Met de juiste vraagtechnieken, ontmoet je je nieuwe jij en wordt werken weer leuk.

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.