22 september 2021

Met de diagnose kanker terug aan het werk

Vragen?

Heb je vragen? Je kunt contact opnemen met een van onze medewerkers

Als een werknemer de diagnose kanker krijgt, is werk opeens niet meer belangrijk. Maar er komt een moment dat de werkgever wil weten of en wanneer iemand weer terugkomt. Hoe werkt re-integratie bij kanker?

Re-integratie specialist en psycholoog bij FourstaR, Serena Praet, heeft tijdens haar stage in Antwerpen op de afdeling oncologie gewerkt en begeleidde daar borstkankerpatiënten. Bij FourstaR komt Serena ook regelmatig mensen tegen met de diagnose kanker die in de ziektewet terecht zijn gekomen. Gelukkig is er een vangnet en betaalt de werkgever meestal eerste twee jaar het salaris door. Maar daar zitten voorwaarden aan. Serena legt uit: “Werkgever én werknemer moeten voldoen aan de regelgeving rondom de Wet Verbetering Poortwachter. Dat vraagt van beide partijen een inspanning, waar vooral de werknemer niet direct op zit te wachten in deze hectische tijd.”

Persoonlijke aandacht
Serena: “Het is een lastige situatie. Vooral voor de werknemer die ziek wordt natuurlijk, maar ook voor de werkgever is het ingewikkeld. Deze laatste zit vaak tussen twee vuren: Aan de ene kant moet hij z’n dossier op orde hebben, aan de andere kant zit er natuurlijk een menselijk aspect aan. Hij wil de werknemer niet op de huid zitten om aan wet- en regelgeving te voldoen. Het wringt bovendien vaak dat de werkgever te weinig tijd heeft om persoonlijke aandacht te geven aan de werknemer. Wij nemen wél die tijd om naar de werknemer te luisteren. Zaken uit te leggen en aan te horen.” 

Open en eerlijke communicatie
Na de diagnose kanker is een medeweker druk met het verwerken van de klap en het volgen van behandelingen. Het eerste jaar is zo voorbij en dan verwacht de wet dat werkgever en werknemer de mogelijkheid gaan onderzoeken bij een andere werkgever. “Dat lukt vaak niet,” weet Serena. “Niet alleen omdat de werknemer daar gezien de situatie de zin en energie vaak niet voor heeft, ook een andere werkgever zit meestal niet te wachten op een ziek persoon. Als een zieke werknemer überhaupt terug kan naar de arbeidsmarkt, maakt deze de meeste kans bij de eigen werkgever. Dat vraagt om een open en eerlijke communicatie tussen werkgever en werknemer. Is er werk passend bij de situatie? Wat wil de werknemer? Hoe zit de werkgever dat? En hoe wordt ermee omgegaan als een werknemer bij tijd en wijle afspraken moet afzeggen of tijdens behandelweken thuis zit?” 

Werknemer binnenboord houden
FourstaR is daarin een uitstekende tussenpersoon en heeft alles in huis om een zieke werknemer binnenboord te houden. “Als werkgever en werknemer aan elkaar verbonden willen blijven, zorgen wij daarvoor. Behalve verlies van gezondheid, wil de werknemer natuurlijk de baan niet verliezen met allerlei financiële gevolgen van dien. Er is per slot van rekening al genoeg ellende. Wij coachen de werknemer en zorgen tegelijkertijd dat de werkgever het dossier op orde houdt.”
Serena gaat verder: “Wij bespreken ook met het UWV wat de opties zijn en overleggen indien nodig ook met zowel de bedrijfsarts als de arbeidsdeskundige. Als een arts aangeeft dat solliciteren niet mogelijk is, heb ik iets in handen om mee naar het UWV te gaan en kan in sommige gevallen de sollicitatieplicht vervallen.”

Haalbaarheidsonderzoek
Serena: “De eerste paar maanden proberen we de werknemer met rust te laten, maar op een gegeven moment moet er wel iets gebeuren anders loopt het dossier te veel achterstand op. Halverwege het eerste jaar adviseer ik vaak direct een haalbaarheidsonderzoek om te kijken waar we staan. We bezien dan of het zin heeft een Tweede Spoor op te starten. Als de gezondheidssituatie niets meer toelaat, kunnen we eventueel in overleg met de bedrijfsarts een vervroegde WIA aanvragen. Wat we ook doen, open communicatie met alle partijen is de sleutel tot succes.”

 

STREAMER: “Wij coachen de werknemer en zorgen tegelijkertijd dat de werkgever het dossier op orde houdt.”

vorig artikel
volgend artikel

meer nieuws van Fourstar

De regio’s en teams van FourstaR

De teams van FourstaR zitten verspreid over heel Nederland. Benieuwd waar wij allemaal zitten?

De unieke werkwijze van FourstaR

FourstaR is gespecialiseerd in begeleiding en biedt maatwerk tijdens ieder traject. Lees hier meer!

Nieuwsgierig
geworden?

FourstaR levert maatwerk en kan indien nodig diverse diensten inzetten om uw werknemers of verzekerde succesvol te begeleiden. Nieuwsgierig?

“We zien re-integratie als ‘werken met mensen door mensen’. Omdat we geloven dat er een plek is op de arbeidsmarkt voor iedereen in Nederland. Dat is onze drijfveer.”

Serena Praet - Directeur FourstaR

Fourstar werkt trots samen met: