Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Ken jij ze? Mensen die op een bepaalde plek terecht zijn gekomen omdat het leven nu eenmaal zo gelopen is. Vaak met het idee dat de functie tijdelijk zou zijn, maar je weet hoe dat gaat: Voordat je het weet, ben je jaren verder en heb je ervaring opgebouwd die je niet weg wil gooien en zit je voor altijd vast.

Zo ook Bas. Hij heeft 6 jaar geleden de kunstacademie afgerond. Deze creatief wist niet direct wat voor baan hij wilde dus koos tijdelijk voor een functie bij een callcenter. Hij volgde trainingen en heeft inmiddels zijn sporen verdiend. Klinkt op zich positief, maar niet voor Bas. Hij zit al een poosje ziek thuis. Hij ervaart té veel stress, vindt de vergadercultuur bloedirritant en zijn collega’s vindt hij veel te zakelijk. 

Verzuim versus arbeidsconflict
Via de arbo-arts kwam hij bij FourstaR terecht. Na een paar gesprekken met de re-integratieadviseur was helder dat zijn stress- en burn-outklachten te maken hebben met onvrede die hij ervaart op het werk. Kort gezegd past de functie van Bas niet bij hem. Dan is het lastig om ‘beter’ te worden. Zolang Bas ziek is en zijn functie blijft behouden, komt hij niet uit het verzuim. Sterker nog: de kans dat zijn verzuim doorslaat in een arbeidsconflict is aanwezig. De consulent zette competentiegericht coachen in om te achterhalen waar Bas plezier in heeft, waar hij z’n bed graag voor uitkomt en waar z’n ogen van gaan twinkelen.

Werkgeluk nastreven
De consulent ontdekte dat een creatieve geest, creatief bezig moet zijn om gelukkig te zijn. Een zakelijke omgeving is killing voor Bas. Ze adviseerde hem in gesprek te gaan met zijn baas en te kijken of er binnen het bedrijf een (creatieve) functie is die wél bij hem past. De werkgever had alle begrip voor de situatie en wilde Bas graag werkgeluk bezorgen, maar intern (Spoor 1) was er voor hem niets passends te vinden. Zoals dat via de Wet verbetering Poortwachter van de werkgever verwacht wordt, werkte deze mee aan een ‘functie elders’ (Spoor 2). 

Vaststellingsovereenkomst
Bas moest in elk geval zo snel mogelijk uit de ziektewet, mag geen arbeidsconflict ontwikkelen, maar het is ook niet de bedoeling dat hij zomaar ontslag neemt. Omdat hij in dat laatste geval verwijtbaar werkloos is, zou hij geen recht hebben op een WW-uitkering. En daar komt de vaststellingsovereenkomst om de hoek kijken. Deze kan een verlossing betekenen voor zowel werkgever als werknemer. Bij een vaststellingsovereenkomst gaan beide partijen namelijk met wederzijds goedvinden uit elkaar. Hierdoor ontvangt Bas tóch een WW en komt hij uit de patstelling was hij al jaren in zat. Hij kan nu mét WW zoeken naar een duurzame functie die hem het werkgeluk geven waarnaar hij op zoek is.

Geen Commentaar

Sorry, het reactieformulier is gesloten op dit moment.